Neînțelegeri pe votul deputaților privind arestarea Elenei Udrea. Cum ar putea scăpa de închisoare

Publicat: 24/02/2015, 12:57
Actualizat: 24/02/2015, 15:10

Elena Udrea ar putea avea o portiță prin care să scape de arestarea preventivă. Avocatul ei, Marius Striblea, a invocat legea 96/2006, adică Statutul deputaților și senatorilor, care prevede că o cerere de încuviințare a arestării preventive trebuie adoptată cu votul majorității din numărul total al deputaților, adică minimum 199 de voturi.

„Camera hotărăște asupra cererii cu votul secret al majoriății membrilor săi. Hotărârea Camerei se comunică de îndată ministrului justiției și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 3 zile. Data comunicării către ministrul justiției este data intrării în vigoare a hotărârii”, se arată în Statutul deputaților și senatorilor, articolul 24, alineatul 4.

„Spunem că ieri nu a fost întrunită majoritatea cerută de lege. Art. 24 alin.4 cere să existe o majoritate de jumătate plus unu din membrii Camerei ori ieri, dacă veți face o socoteală simplă, au fost doar 170 de voturi pentru, din 199 minim necesare pentru aprobarea cererii. La o chestiune atât de gravă cum este ridicarea imunității, în vederea arestării, trebuie să existe o majoritate calificată. Vom invoca și în fața procurorilor, și în fața instanței”, a precizat avocatul Elenei Udrea, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, o decizie a Curții Constituționale anulează această prevedere din Statut, după cum a explicat ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea.

Întrebat dacă votul de luni al plenului Camerei în cazul Udrea este de încuviințare a arestării preventive a acesteia, Nicolicea a răspuns :”Conform deciziei Curții Constituționale, da, conform Statutului (deputaților și senatorilor – n.r.), nu”.

Nicolicea a amintit că Statutul deputaților și senatorilor a fost contestat la Curtea Constituțională, care a decis că prevederile noi, care propuneau ca ridicarea imunității să se facă cu votul a jumătate plus unu din numărul deputaților prezenți și nu cu jumătate plus unu din numărul total al deputaților, sunt neconstituționale.

„Am făcut o propunere de modificare a articolului 24, alineatul 4 din Statut, ca ridicarea imunității să fie luată cu jumătate plus unu din numărul deputaților prezenți. Asta însemna că intram în acord cu decizia Curții. Grupul PDL de atunci a atacat la Curtea Constituțională articolul 24 și a fost declarat neconstituțional. Prin urmare, prevederea veche jumătate plus unu din numărul total să fie votul dat a rămas în vigoare. Și acum este această chestiune că avocatul se va folosi de acest impediment. Încurcătura este produsă de grupul PDL, care a atacat atunci la Curte”, a explicat Nicolicea.

În același timp, în Regulamentul Camerei Deputaților este prevăzut contrariul: o astfel de cererere de arestare preventivă se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți. În condițiile în care la ședința de luni a Camerei au fost 325 de deputați prezenți, cvorumul ar fi fost de 163, adică votul pentru arestarea preventivă a Elenei Udrea ar fi valabil în acest caz.

„Camera Deputaților se va pronunța asupra măsurii în cel mult 20 de zile de la sesizare, cu votul majorității membrilor prezenți”, se arată în Regulamentul Camerei Deputaților.

Camera Deputaților a votat, luni, noua cerere de arestare preventivă în cazul Elenei Udrea, fiind înregistrate 170 voturi „pentru” și 118 „împotrivă” și 13 voturi nule. Votul exprimat de deputați a fost secret, cu bile.

Secretarul Camerei Deputaților Nicolae Mircovici a precizat, pentru Mediafax, că trebuia să existe un minimum de 163 de voturi pentru a se încuviința cererea de arestare preventivă.

„Au fost 325 de deputați prezenți. Majoritatea era de 325 împărțit la doi plus unu, adică minim 163 de voturi”, a spus Mircovici.

La votul din Camera Deputaților au fost prezenți 325 de deputați, din care 170 au votat „pentru”, 118 „împotrivă”, iar 13 voturi au fost nule.

Anterior, Camera Deputaților a aprobat, luni, noua cerere de încuviințare a urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, pentru noi acuzații în dosarul „Gala Bute”, fiind înregistrate 218 voturi „pentru” și 76 „împotrivă”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare
BREAKING | Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Două femei care au vrut să le dea fructe unor muncitori au fost bătute de...
Cutremurător! Celebrul actor a fost ucis în timp ce a încercat să oprească un jaf
Suferințele prin care a trecut soția lui Iosif Rotariu în ultimele luni: A ajuns să...
Raportul legiştilor în cazul cutremurător din Botoşani. Fetiţa de 8 ani a fost violată şi...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cum arată o biserică românească în Houston, America. Cât de frumoasă este clădirea! Românii se...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Ştefan Birtalan, dublu campion mondial şi cel mai bun handbalist al lumii timp de trei...
Anunț de ULTIMĂ ORĂ: Primele IMAGINI DIRECTE cu nașterea Universului!
România a pierdut un înger. Marea DOAMNĂ s-a stins. A lăsat în urmă un gol...
Ce se întâmplă în căsnicia Laurei Cosoi. „Nu este întotdeauna ușor”
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
Vești bune pentru Radu Mazăre! Fostul primar al Constanței iese din închisoare după cinci ani
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Primele imagini „directe” cu unele dintre cele mai vechi galaxii ale Universului
×